Klantenservice
0
Sluiten
BBQTime.nl - Maandag 29 Februari 2021

Een Dutch Oven impregneren en onderhouden.

Het Seasonen of inbranden van je gietijzeren pan of Dutch Oven. Dit is essentieel om jaren lang van je gietijzer te kunnen genieten, daarnaast weet je hierdoor zeker dat elk gerecht in de Dutch Oven een succes zal worden. 

Met een gietijzeren pan kan je namelijk heerlijk koken op de barbecue, maar je wil natuurlijk niet dat de pan gaat roesten of dat je gerechten aanbakken. Daarom is het belangrijk dat je de pan inbrandt. Het inbranden of inbakken wordt “seasoning” genoemd en dit laagje werkt als een antiaanbaklaag.

Wil je extra zekerheid tegen het aanbranden in je Dutch Oven? Gebruik dan een Oven Liner, dit is een soort bakpapier je Dutch Oven beschermt tegen vast zittende resten die ''aangebrand'' zijn. Bekijk hier de Oven Line van Lodge Cast Iron. 

Hoe brand je nu de Dutch Oven in?

Heb je een Dutch Oven of gietijzeren pan aangekocht? Dan moet deze voor gebruik altijd goed schoon gemaakt worden met heet water. De Dutch Oven of gietijzeren pan heeft namelijk vanuit de fabriek een soort was laag. Deze dient verwijderd te worden voordat je gebruik maakt van je gietijzer. Gebruik nooit afwaszeep of andere zeep bij het schoonmaken van gietijzeren producten. Doe dit dus ook niet bij gietijzeren roosters. 

Met het volgende stappenplan is je gietijzeren pan of Dutch Oven geschikt voor zijn eerste keer in gebruik!

 

  1. Maak de Dutch Oven schoon met heet water en maak deze daarna goed droog.
  2. Verwarm je gesloten barbecue, Smoker of oven naar 120 graden celsius, plaats het gietijzeren product circa 60 minuten in de oven en laat het gietijzer goed heet worden. Door de hitte gaan de poriën van het gietijzer open en kan het vocht verdampen. Dat is heel belangrijk, want vocht in gietijzer kan roest tot gevolg hebben.
  3. Als de pan heet is spuit je hem in met een seasoning sprayof wrijf hem in met een inbrandpasta. Doe dit niet te dik, en vergeet de buitenkant van het gietijzer niet. Heeft de Dutch Oven of gietijzeren pan RVS handvaten? Verwijder dit dan voordat je de pan in de Oven of op de barbecue plaatst. 
  4. Als je de pan goed hebt ingesmeerd of gesprayd verhit je de pan tot het begint te walmen. Hierna laat je de Dutch Oven of pan afkoelen.  
  5. Herhaal deze stappen minimaal drie keer. Hoe vaker de stappen herhaald worden, hoe mooier het gietijzer wordt. Na het inbranden is het product direct klaar voor gebruik en kan je genieten van je heerlijke gerechten. 

Het onderhouden van je gietijzer.

Alles heeft onderhoud nodig en dus ook je gietijzeren pannen of Dutch Oven. Heb jij heerlijk genoten van je zelf gemaakt gerechten op de barbecue of Dutch Oven? Maak je gietijzer hierna dan direct schoon. Dit voorkomt extreme aankoek resten in je pan, dit kan later behoorlijk lastig zijn om te verwijderen. 

Het schoonmaken van je Dutch Oven of gietijzeren pan doe je met heet water of een ring matje, ook wel Chain mail genoemd. Dit is een matje met allemaal stalen ringetjes welke goed helpt om etensresten uit je gietijzer te verwijderen. Doe je Dutch Oven of gietijzeren pan nooit in de vaatwasser, gebruik daarnaast nooit zeep en laat het niet in water ''weken''! Om de pan perfect schoon te houden volg je boven genoemde stappen, in combinatie met de Chain mail. Hierna kan de Dutch Oven op een droge plek worden opgeborgen. 

Wat ben ik allemaal nodig bij het aanschaffen van een Dutch Oven of Gietijzer pan? 

- Een seasoning of gietijzer conditioner (pasta) > Lodge Cast Iron Seasoning Spray
- Briketten voor het verwarmen van de Dutch Oven > Ga hier naar de houtskool en briketten
- Een Oven liner, hier bescherm je de Dutch Oven op aanbrandresten > Lodge Oven Liner
- Een Chain mail of ringreiniger > Chain mail 

Nieuws, Tips & Tricks

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »