Klantenservice
0
Sluiten
Matthijs van BBQtime - Donderdag 14 November 2023

Recept: Beer Can Turkey

Beer can Chicken is een BBQ-klassieker, dus, waarom niet deze techniek toepassen bij het bereiden van een kalkoen? Ongeacht wat je mening is over of het koken van gevogelte op een blikje, je gerecht sappiger wordt of niet, mensen vinden het leuk om gevogelte op een bierblikje te bereiden. Bovendien is het leuk!

Wat heb je nodig?

Benodigdheden

Instant Thermometer(pen, of bedraad). 

Ingrediënten

• 1 kalkoen, tussen 4,5 en 5,5 kg

Grate Goods Pork & Poultry Barbecue Rub

• 1 eetlepel grove zwarte peper

• 1 blikje bier, bij voorkeur 0,4 tot 0,5 l

Pekel

• Circa 3,5 liter water

Grate Goods AllBrine Nr.1 pekelzout

Aan de slag!

Pekel

Meng 350 gram Brine met 4 kopjes water in een middelgrote pan. Roer en breng het op temperatuur (niet aan de kook) om het zout op te lossen.

Haal van het vuur en laat de vloeistof volledig afkoelen. Je kunt ijs toevoegen om het proces te versnellen.

Plaats de kalkoen in een voedselveilige container of bak. Vul de container met het pekelmengsel en het overgebleven water, zorg ervoor dat de kalkoen volledig ondergedompeld is. Koel en pekel de kalkoen 's nachts, haal hierna de kalkoen uit de pekel, spoel grondig af en dep de kalkoen droog.

Bereid je barbecue voor

Bereid je barbecue voor op een temperatuur van rond de 130 graden Celsius. Wij bereiden de kalkoen op onze Masterbuilt Gravity Series 800. Hier voegen wij in de asbak van de barbecue 2 appel Chunks toe. Deze zullen gaan roken als er as door het houtskoolrooster heen valt. Een soort als kers, Hickory of een andere fruitige houtsoort zouden ook goede keuzes zijn om toe te voegen.

Bereid de kalkoen voor

Breng lichtjes zwarte peper overal op de kalkoen aan. Rub hierna de hele kalkoen in met de Grate goods Pork & Poultry Barbecue Rub. Laat de rub en peper minstens 15 minuten intrekken.

De barbecue op

Drink 1/3 van het bier of giet het in een glas. Laat het overgebleven bier op kamertemperatuur komen, dit kan je versnellen om het blikje even op de barbecue te plaatsen. Plaats het kalkoen boven op het geopende blikje en stop de vleugeltips naar voren om te voorkomen dat ze verbranden. Optioneel kun je het bier + de kalkoen in een skillet plaatsen. Ons advies is wel om het blikje met de kalkoen in een druippan te zetten, zo houd je de barbecue schoon. Ook kan je een gevogelte-houder (Chicken Sitter) voor betere stabiliteit gebruiken, als je dat liever hebt.

Werk eventuele kale plekken, bij het verplaatsen, met de rub bij. Plaats de kalkoen rechtop in de barbecue. Optioneel kun je na circa 90 minuten tijdens het garen van de kalkoen bedruipen met gesmolten boter met een beetje tijm, rozemarijn en knoflook. De bereiding zal ongeveer 3,5 uur duren. 

Meet regelmatig met een pen thermometer de kalkoen om hem bij 71 - 73 graden de kalkoen uit de barbecue te halen. Meet de temperatuur in het dikste gedeelte van de borst. De kalkoen zal na het van de barbecue halen nog een paar graden doorgaren.

Nadat je de kalkoen van de barbecue hebt gehaald, laat hem ongeveer 15 minuten rusten. Leg de kalkoen op een mooie snijplank en maak deze mooie op. Onze persoonlijke favoriete side dish is gepofte aardappel of gegrilde aardappelschijfjes (met schil). 

Geniet van je heerlijke kalkoen! 

Nieuws, Tips & Tricks

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking