Klantenservice
0
Sluiten
Dinsdag 21 Mei 2022

Tips en Tricks: BBQ schoonmaken

Heb je net gegeten, moet je de BBQ schoonmaken. Volgens velen een vervelend klusje, zeker als je gezellig aan het natafelen bent. Na iedere maaltijd de barbecue reinigen is echter belangrijk om deze in topconditie te houden. Volg onze tips en jij hebt zo weer een schone barbecue waar je nog lang van geniet.

Wanneer de BBQ schoonmaken?

Het schoonmaken van de barbecue doe je het liefst zo snel mogelijk nadat je hem gebruikt hebt. Uiteraard kun je best nog even genieten van een hapje en een drankje voordat je aan de schoonmaakklus begint, maar wacht niet tot de volgende dag. Het vet en de etensresten zijn dan hard geworden en zitten vastgekoekt aan het rooster en de binnenkant van de BBQ. Het is dus van belang dat je hem na ieder gebruik goed reinigt.

 

Hoe vaak je de barbecue moet schoonmaken, hangt dus af van hoe vaak deze gebruikt wordt. Naast de kleine schoonmaakbeurt na gebruik, is het aangeraden de grill minstens twee keer per jaar goed te reinigen. Als je hem na ieder gebruik goed onderhoudt, heb je bij de periodieke onderhoudsbeurt genoeg aan een sopje en een sponsje.

BBQ-rooster schoonmaken: hoe doe ik dat?

Wanneer je klaar bent met eten en even lekker hebt zitten natafelen, is het BBQ-rooster schoonmaken het belangrijkste wat je moet doen. Doe je dit niet, dan zit je de volgende ochtend met de gebakken peren.

 

Vet en etensresten zijn namelijk redelijk eenvoudig van het rooster af te vegen als deze nog warm is. Afspoelen met heet water is vaak al voldoende om het meeste vuil te verwijderen. Krijg je niet alles in een keer weg? Dan is het niet erg om een staalsponsje te gebruiken. Wij raden af om de vaatwasser te gebruiken om het barbecue rek schoon te maken. Dit omdat de vaatwasser lang niet hetzelfde resultaat geeft als het met de hand wassen.

  •       Het rvs-rooster voor BBQ’s is zeer eenvoudig te wassen. Met een beetje water en een spons zijn vet en etensresten simpel te verwijderen. Zitten er toch etensresten aangekoekt? Laat hem dan even weken in een laagje water met zeep om vervolgens de laatste restjes weg te spoelen.
  •     Een emaille BBQ-rooster is eenvoudig af te wassen met water en zeep. Let er echter op dat je hier nooit schurende middelen als een schuurspons of staalborstel gebruikt! Dit zorgt alleen maar voor beschadigingen. Heb je te lang gewacht met wassen? Leg het rooster dan 12 uur in een sopje om een aangekoekt rooster schoon te maken.
  •     Is het rooster van gietijzer? Dan is wassen met heet water en een borstel de beste optie. Gebruik van zeep raden wij streng af. Aangekoekt vuil verwijder je het liefst met grof zeezout en een doekje. Smeer het rooster na iedere schoonmaakbeurt in met een beetje olie. 

 

Kamado schoonbranden

Om zo lang mogelijk van je Kamado barbecue te genieten, is het van belang dat je deze zo nu en dan schoonbrandt. Dit hoeft zeker niet na iedere maaltijd, maar het is sterk aan te raden om dit bij regelmatig gebruik 4 keer per jaar te doen.

 

Verwarm de bbq tot 250 graden en laat hem dertig minuten aan staan. Dit is voldoende voor het schoonmaken van de Kamado. Laat hem echter niet veel langer dan een half uurtje aan staan op deze temperatuur. Dit kan het keramiek beschadigen.

Gas BBQ schoonmaken

Het schoonmaken van je gasbarbecue is een redelijk eenvoudig klusje. Zorg er in ieder geval voor dat de gasfles is dichtgedraaid en afgekoppeld. Haal het rooster uit de barbecue en maak deze schoon met een borstel en een sopje. Je kunt hier gerust een staal spons of -borstel voor gebruiken.

 

Als de roosters schoon zijn, is het tijd om de kappen van de branders en de branders zelf aan te pakken. De kappen zijn op dezelfde manier schoon te maken als de roosters, zeep en een beetje water zijn vaak al voldoende.

 

Bij het schoonmaken van de branders dient u iets voorzichtiger te werk te gaan. Vuil op de branders veegt u weg met een papiertje of doekje, maar probeer niet te schrobben. De gaatjes maakt u voorzichtig schoon met een tandenstokertje.

Elektrische BBQ schoonmaken

De elektrische BBQ schoonmaken is net als bij de variant op gas eenvoudig. Zorg er echter voor dat je de stekker uit het stopcontact haalt voordat je hiermee begint. Pas op dat je de elektronische componenten als de temperatuurregelaar en het warmte-element niet onderdompelt in water.

 

Dit model is het makkelijkste schoon te maken als deze eerst goed verwarmd is. Zet hem dus een kwartier tot twintig minuten op de hoogste stand. Haal vervolgens de stekker uit het stopcontact. Vervolgens zijn etensresten zeer eenvoudig te verwijderen met een borstel.

Houtskool BBQ schoonmaken

Het schoonmaken van je houtskool BBQ vergt over het algemeen iets meer werk dan een elektrische barbecue of eentje op gas. Door de heerlijke rooksmaak van houtskool krijg je hier natuurlijk veel voor terug.

 

Bij het reinigen van de grill beginnen wij altijd met het deksel. Voor de buitenkant is dit heel eenvoudig te doen met een sopje en een schuursponsje. Aan de binnenkant zit het vuil vaak wat harder vastgekoekt. Voor het grondig schoonmaken kies je hier het beste voor een stevige schoonmaakborstel.

 

Als het deksel klaar is, dan is het grillrooster aan de beurt. Voor het verwijderen van etensresten kun je gerust gebruik maken van een staalborstel, maar natuurlijk ook een sopje.

 

Heb je de kolen nog niet verwijderd? Dan is dat het eerstvolgende wat je doet. Gebruik hiervoor - net als bij het rooster - een sopje, met staalspons of staalborstel om de barbecue volledig schoon te maken.

Laat eten niet aanbranden

Om jezelf veel schoonmaakwerk te besparen, is het belangrijk om het vlees goed in de gaten te houden. Hiermee zorg je ervoor dat het vlees niet aanbrandt en etenswaren niet vastgekoekt raken. Dit kun je voorkomen door het rooster voor ieder gebruik in te smeren met olijf- of zonnebloemolie. Mocht dit wel gebeuren? Dan hebben wij verschillende BBQ reinigers in ons assortiment die jou een handje kunnen helpen met het schoonmaken van jouw barbecue. 

  • Geert Roossien

    Geplaatst op dinsdag 28 juni 2022 21:51

    Hallo. Wat ik altijd gelijk doe na het barbecueën.
    Ik gooi gelijk het rooster in het gras, de volgende ochtend pak ik de borstel en is het rooster weer schoon voor de volgende ronde. Succes

Nieuws, Tips & Tricks

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking