Klantenservice
0
Sluiten
BBQTime.nl - Dinsdag 14 Juni 2020

Het inbranden van je Smoker.

Voor gebruik van een Smoker en om ze langer mooi en geconserveerd te houden is het absoluut noodzakelijk dat deze ingebrand worden volgens de onderstaande procedure.
De lak zal gedurende dit proces inbranden, harden en hitte bestendig worden. Bij directe ingebruikname zal de lak afbladeren en verschroeien.

Inbranden, hoe gaat Dat? 

Wat ben ik nodig?

- Houtskool > Ga naar onze Houtskool
- Aanmaakblokjes/aanmaak-wokkels > Ga naar onze aanmakers
- Gekookte lijnolie
- Een (oude) doek
- Beschermhoes > Ga naar onze beschermhoezen

Het inbranden.

  1. Om te beginnen is het raadzaam om de Smoker in te branden. Vul de (kleine) vuurkamer met hout, houtskool of briketten. Wij adviseren altijd om houtskool te gebruiken, hier zit namelijk geen bindmiddel wat zorgt voor de mooiste verbranding en het laat geen plaklaag achter in je vuurkamer. Laat de Smoker branden op een temperatuur van 120 graden voor de duur van 2 uur. Dit regel je met de lucht schuif en de rook schoorsteen. Indien nodig voeg je mondjesmaat wat kolen/briketten of hout toe.

  2. Neem voor de 16 & 21 inch Smoker maximaal 2,5 kg houtskool (geen briketten).
    Zorg ervoor dat de kolen totaal geen contact maken met de buiten kant/wanden en enkel in het midden op het rooster liggen. Voor de 13 inch Smoker gebruik je 1 tot 1,5 kg houtskool. Gebruik grotere kolen of stukken hout welke niet door het rooster kunnen vallen.

  3. Steek deze aan met aanmaak blokjes, aanmaak krullen of aanmaak vloeistof(laat de vloeistof eerst een tijdje van te voren in de kolen trekken). GEBRUIK NOOIT BENZINE OF PETROLEUM! Denk eraan dat petroleum houdende stoffen de smaak kunnen beïnvloeden. Let op! houd bij het aansteken voldoende afstand i.v.m. aanmaak vloeistoffen die explosief kunnen ontbranden!

  4. 4. Na 2 uur voeg je indien nodig nog wat kolen, briketten of hout toe en stook je de temperatuur op tot 200 graden voor de duur van minimaal een uur. De binnenkant is nu beschermt.

  5. 5. Na het inbranden als de Smoker nog warm aanvoelt (niet heet) kan je de buiten kant van de Smoker insmeren met gekookte-lijnolie om de conservering van het materiaal te verbeteren. (geld niet voor de drum barbecue) Gekookte Lijnolie is tevens een goede conservering om je Smoker of Barbecue langer geconserveerd te houden. Plaats na gebruik uw Smoker of BBQ droog weg of dek deze af middels een beschermhoes.
  6. 6. Nu is de Smoker of barbecue klaar voor gebruik. Er zal tijdens het inbranden sprake zijn van een onaangename lucht die na het inbranden volledig verdwenen zal zijn.

Het onderhouden van je Smoker. 

Wat ben ik nodig? 

- Houtskool of briketten > Ga naar onze Houtskool & briketten 
- Gekookte lijnolie
- Een (oude) doek
- Beschermhoes > Ga naar onze beschermhoezen

Onderhoud.

Er bestaat geen verf welke onder invloed van directe hitte goed blijft. De meeste hitte bestendige verf is bestand tot 600 graden. Wanneer een vuur compartiment wordt opgestookt zal deze temperatuur ver overschreden worden. Dit is normaal en bij metaal ook te verwachten. De verf zal wit opbranden of indien niet goed ingebrand afbladderen.

Hierna de Smoker met gekookte lijnolie insmeren en hij zal weer zwart bij kleuren. Het beste is dit te doen als de Smoker nog warm is, (niet heet) dan trekt de olie goed in en zal de impregnatie goed werken. Voor de body is 1 of 2 keer per jaar voldoende. Voor de vuur unit zal dat na elke 4 keer noodzakelijk zijn. Op deze manier blijft de Smoker goed onderhouden voor lange tijd netjes. Plaats na gebruik de Smoker of BBQ droog weg of dek deze af middels een beschermhoes. Let op dat bij gebruik van een beschermhoes de BBQ of Smoker eens in de zoveel tijd moet ventileren. Zo voorkom je alsnog roest- of schimmelvorming. 

Nieuws, Tips & Tricks

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking